„ROŚLINNA UCZTA SMAKÓW” MAGDALENA GEMBACKA
5 marca, 2023
Ładnie wydana książka z prostymi przepisami roślinnymi.
Jest świadectwem na to, że kuchnia roślinna nie jest nudna i mało smaczna.
Wręcz odwrotnie, jest zdrowa, smaczna, różnorodna.
Daje przyjemność i radość gotowania i jedzenia.
Nie wszyscy muszą jeść mięso, a nawet ci, co je lubią mogą czasem zjeść coś bezmięsnego. Zachęcam.
Autorka pokazała nam bardzo ciekawe połączenia smakowe, które inspirują i dają wskazówki jak szybko i prosto ugotować coś bardzo zdrowego, pysznego i kolorowego.
A przecież jak mówią „jemy oczami”.
Całość została podzielona na sześć rozdziałów oraz wprowadzający wstęp.
Znajdziemy tutaj : Przepisy podstawowe na np. buliony, Dodatki, Przystawki i przekąski, Zupy, Dania główne i Słodkości.
Będzie też krótki spis nietypowych składników, które warto poznać.
Uważam, że warto eksperymentować w kuchni poznając nowe smaki, zapachy, dania.
To cudowna podróż w nieznane i nie raz możemy być zaskoczeni rezultatem.
Świetnie, że autorka stawia na zdrowe i mało przetworzone produkty. Pisze o równowadze i świadomym jedzeniu.
Różnorodne warzywa, owoce, rośliny strączkowe, kasze, ryże orzechy, nasiona, pestki oraz przyprawy to najważniejsze i podstawowe elementy kuchni roślinnej.
Ładne zdjęcia zachęca nas do podjęcia próby wykonania czegoś, na co akurat mamy ochotę.
Ja wykonałam kilka przepisów i wszystko się udało.
Będę wracać do tej lektury.
POLECAM i to nie tylko wegetarianom.
Tytuł „Roślinna uczta smaków”
Autor Magdalena Gembacka
Liczba stron 232
Wydawnictwo Marginesy
https://marginesy.com.pl/sklep/produkt/133671/roslinna-uczta-smakow?idcat=0
Ostatnia Strona
Kocham książki i czytam je od kiedy pamiętam. Uwielbiam ich zapach, szelest papieru i to co w nich – niesamowite historie, wciągające klimaty i zaskakujące zakończenia. Rocznie czytam około 150 książek. Zapraszam na mój profil na Instagramie - są tam nie tylko zapowiedzi i recenzje, ale też konkursy z książkami do wygrania: instagram.com/mad.skalska/ Zawodowo jestem mgr. ekonomii, po ponad 20 latach pracy w korporacji zupełnie się przekwalifikował. Prowadzę Agencję Reklamową DMUCHAWCE.
Poprzedni